Jak si vybrat méně slané potraviny aneb čtení etiket se zaměřením na sůl

Informace o množství soli v potravině patří mezí tzv. povinné údaje, které musí výrobce na obalu potraviny uvádět. Nejčastěji bývá uvedeno v tabulce (nebo v řádku u drobných obalů) s výživovými údaji. Množství soli uvedené v této tabulce je přepočítáno vždy na 100 g potraviny, což spotřebitelům umožňuje velmi jednoduchou porovnatelnost jednotlivých výrobků mezi sebou a výběr toho s nejnižším obsahem soli.

Sůl tabulka

Množství soli uvedené v tabulce zahrnuje jak sůl přidávanou do potraviny v průběhu jejího zpracování, tak i sodík přirozeně se vyskytující v potravině.  Na obale potraviny se v tomto případě může objevit i informace, že sůl v potravině je obsažena výlučně v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku.

Porovnejte obsah soli u jednotlivých výrobků

Až budete příště nakupovat, zkuste si porovnat obsah soli u jednotlivých výrobků stejné kategorie (například sýry) mezi sebou. Možná se budete divit, jak velké rozdíly mezi jednotlivými výrobky objevíte. Takto si jednoduše můžete jednoduše koupit výrobek s nejnižším obsahem soli. Nejen, že si pochutnáte, ale můžete mít i dobrý pocit, že jste udělali něco správného pro své zdraví.

Tabulky_sýry_porovnání

Jak vypočítat množství soli ve výrobku, když je na etiketě uvedeno množství sodíku?

Jednoduše, údaj o množství sodíku vynásobte číslem 2,5 a dostane množství soli ve výrobku.