Připravili jsme pro Vás zdravé recepty s minimem soli. Dobrou chuť!
*
Zapečené brambory s řapíkatým celerem a slunečnicovými semínky
Brambory | 1 200 g |
Řapíkatý celer | 250 g / 5 řapíků |
Slunečnicová semínka | 50 g |
Kmín drcený, pepř | |
Mladé cibulky | 80 g / 6 ks |
Zakysaná smetana | 190 g |
Žloutky | 3 ks |
Olivový olej | 30 g |
Sůl, na osolení vody při vaření brambor | |
Petrželová nať, červená kapie |
Pekáček vytřeme olejem, přidáme polovinu uvařených brambor, koření, nakrájený řapíkatý celer, slunečnicová semínka a přikryjeme zbylými bramborami.Krátce zapečeme a na konec zalijeme žloutky smíchanými se zakysanou smetanou, olejem a nakrájenými mladými cibulkami.Podáváme posypané petrželkou a nadrobno nakrájenou červenou kapií.
Těstoviny s kuřecím masem
Těstoviny | 300 g |
Sůl na osolení vody při vaření těstovin | |
Kuřecí maso, mleté | 240 g |
Česnek | 1 stroužek |
Pórek | 50 g |
Kořenová zelenina | 100 g |
Čínské zelí | 150 g |
Chilli paprička | 1 ks |
Sherry nebo pomerančová šťáva | 1 lžíce |
Koriandr, kari | |
Arašídy | 30 g |
Olivový olej | 30 g |
Mleté kuřecí maso promícháme s lisovaným česnekem, sherry, kořením, nakrájenou chilli papričkou a necháme v chladu do druhého dne .Nakrájený pórek osmažíme na oleji, přidáme naložené maso a orestujeme do měkka .Nakonec prohřejeme s kořenovou zeleninou nakrájenou na nudličky, zelím a vše spojíme s vařenými těstovinami.Podáváme posypané sekanými, opraženými arašídy a zeleným koriandrem.
Vepřový plátek se zelím, petrželové noky
Vepřová kýta | 4 plátky |
Olej | 30 g |
Kysané zelí | 200 g |
Pepř, kmín, | |
Cibule | 100 g/ 1 větší |
Jablka | 120 g/ 2 kusy |
Rozmarýn |
Vepřové plátky naklepeme, opepříme, okmínujeme a naplníme přesekaným zelím.Naplněné plátky opečeme na oleji s cibulí, podlijeme a pečeme. Ke konci přidáme nakrájená jablka a necháme je rozdusit.Výpek zahuštěný jablky přelijeme přes plněné pláty a ozdobíme sekaným rozmarýnem.
Tvarůžková pomazánka s ředkvičkami
Tvarůžky, nebo blaťácké zlato | 190 g |
Máslo, nebo rostlinný tuk | 100 g |
Ředkvičky | 8 ks |
Pažitka | 1 lžíce |
Pepř, mletá paprika |
Ustrouháme tvarůžky, ředkvičky a vmícháme je do změklého tuku společně s kořením a drobně nakrájenou pažitkou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Palačinky s nádivkou z lososa a koprem
Filé z uzeného lososa nebo čerstvý losos vařený | 250 g |
Smetana ke šlehání, nebo zakysaná smetana | 250 g |
Pepř, cukr | špetka |
Citrónová šťáva | 1 lžíce |
Kopr, čerstvý | 2 – 3 lžíce |
Ušleháme smetanu, podle chuti přidáme pepř, cukr, citrón, sekaný kopr a jemně rozmixovaného lososa. Vše promícháme a plníme do vychladlých palačinek.
Čočkový salát s celerem
Čočka, vařená | 300 g |
Celer | 120 g |
Vlašské ořechy | |
Šunka | 120 g |
Červená cibule | 60 g/ 1 ks |
Jablka | 60 g/ 1 ks |
Citrónová šťáva | 1 – 2 lžíce |
Pepř,cukr | špetka |
Olej | 1 lžíce |
Tymián čerstvý | 1 lžíce |
Nakrájenou cibuli krátce osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou šunku a promícháme s čočkou, na nudličky nakrájeným celerem, okurkami a jablky. Nakonec ochutíme pepřem, cukrem, citrónovou šťávou a podáváme posypané tymiánem.
Fazolový salát se zeleninovým lečem
Fazole, vařené | 400 g |
Cibule | 100 g/ 1 ks |
Olej | 3 lžíce |
Rajčata | 3 ks |
Papriky (nejlépe červená kapie, kvůli výraznější chuti) | 2 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Pepř | |
Bazalka | 2 lžíce |
Čerstvý tvarohový sýr | 100 g |
Nakrájenou cibuli a česnek krátce osmažíme na polovině oleje, přidáme nakrájené papriky, rajčata, okořeníme a krátce dusíme.Nakonec promícháme s fazolemi a podáváme posypané čerstvým tvarohovým sýrem nakrájeným na kostičky, který jsme krátce naložili do oleje a nasekané čerstvé bazalky.
Kuřecí (krůtí) stehna s jogurtovou omáčkou
Kuřecí stehna ( nebo krůtí) | 600 g |
Cibule | 100 g |
Olej | 100 g |
Rajčata | 4 ks |
Červená kapie | 1 ks |
Mandle | 100 g |
Pepř, paprika | |
Jogurt | 200 g |
Vývar | 150 ml |
Petrželová nať | 1 lžíce |
Kuřecí stehna opepříme, posypeme paprikou, zakapeme olejem a necháme v chladu den odležet. Na zbylém tuku je prudce opečeme, podlijeme vývarem, přidáme nakrájenou cibuli,rajčata a dusíme doměkka. Omáčku zahustíme bílým jogurtem, přidáme na drobné kousky nakrájené kapie a pokrájené mandle.Podle potřeby omáčku dochutíme cukrem. Podáváme s kuskusem posypané petrželovou natí.
Zelné závitky plněné mletým masem a kroupami
Zelí | 350 g |
Tuk | 80 g |
Cibule | 50 g |
Mleté maso (krůtí, nebo jiné i směs) | 350 g |
Pepř, mletý kmín, | |
Vejce | 1 ks |
Česnek | 1 stroužek |
Kroupy , vařené (rýže natural) | 120 g |
Libeček | |
Zelné listy spaříme a zabalíme do nich náplň připravenou z mletého masa, cibule, koření, vajíčka, vařených krup, bylinek a česneku.Závitky naskládáme do pekáčku vytřeného olejem, podlijeme vařící vodou a dusíme v troubě. Podáváme s bramborovou kaší, celerovou ( 1/3 brambor nahrazena celerem) přelitou výpekem ze závitků.