Recepty

Připravili jsme pro Vás zdravé recepty s minimem soli. Dobrou chuť!

losos_m

*

Zapečené brambory s řapíkatým celerem a slunečnicovými semínky
Brambory 1 200 g
Řapíkatý celer 250 g / 5 řapíků
Slunečnicová semínka 50 g
Kmín drcený, pepř
Mladé cibulky 80 g / 6 ks
Zakysaná smetana 190 g
Žloutky 3 ks
Olivový olej 30 g
Sůl, na osolení vody při vaření brambor
Petrželová nať, červená kapie

Pekáček vytřeme olejem, přidáme polovinu uvařených brambor, koření, nakrájený řapíkatý celer, slunečnicová semínka a přikryjeme zbylými bramborami.Krátce zapečeme a na konec zalijeme žloutky smíchanými se zakysanou smetanou, olejem a nakrájenými mladými cibulkami.Podáváme posypané  petrželkou a nadrobno nakrájenou červenou kapií.

Těstoviny s kuřecím masem
Těstoviny 300 g
Sůl na osolení vody při vaření těstovin
Kuřecí maso, mleté 240 g
Česnek 1 stroužek
Pórek 50 g
Kořenová zelenina 100 g
Čínské zelí 150 g
Chilli  paprička 1 ks
Sherry nebo pomerančová šťáva 1 lžíce
Koriandr, kari
Arašídy 30 g
Olivový olej 30 g

Mleté kuřecí maso promícháme s lisovaným česnekem, sherry, kořením, nakrájenou chilli papričkou a necháme v chladu do druhého dne .Nakrájený pórek osmažíme na oleji, přidáme naložené maso a orestujeme do měkka .Nakonec prohřejeme s kořenovou zeleninou nakrájenou na nudličky, zelím a vše spojíme s vařenými těstovinami.Podáváme posypané sekanými, opraženými arašídy a zeleným koriandrem.

Vepřový plátek se zelím, petrželové noky
Vepřová kýta 4 plátky
Olej 30 g
Kysané zelí 200 g
Pepř, kmín,
Cibule 100 g/ 1 větší
Jablka 120 g/ 2 kusy
Rozmarýn

Vepřové plátky naklepeme, opepříme, okmínujeme a naplníme přesekaným zelím.Naplněné plátky opečeme na oleji s cibulí, podlijeme a pečeme. Ke konci přidáme nakrájená jablka a necháme je rozdusit.Výpek zahuštěný jablky přelijeme přes plněné pláty a ozdobíme sekaným rozmarýnem.

 Tvarůžková pomazánka s ředkvičkami
Tvarůžky, nebo blaťácké zlato 190 g
Máslo, nebo rostlinný tuk 100 g
Ředkvičky 8 ks
Pažitka 1 lžíce
Pepř, mletá paprika

Ustrouháme tvarůžky, ředkvičky a vmícháme je do změklého tuku společně s kořením a drobně nakrájenou pažitkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Palačinky s nádivkou z lososa a koprem
Filé z uzeného lososa nebo čerstvý losos vařený 250 g
Smetana ke šlehání, nebo zakysaná smetana 250 g
Pepř, cukr špetka
Citrónová šťáva 1 lžíce
Kopr, čerstvý 2 – 3 lžíce

Ušleháme smetanu, podle chuti přidáme pepř, cukr, citrón, sekaný kopr a jemně rozmixovaného lososa. Vše promícháme a plníme do vychladlých palačinek.

Čočkový salát s celerem
Čočka, vařená 300 g
Celer 120 g
Vlašské ořechy
Šunka 120 g
Červená cibule 60 g/ 1 ks
Jablka 60 g/ 1 ks
Citrónová šťáva 1 – 2 lžíce
Pepř,cukr špetka
Olej 1 lžíce
Tymián čerstvý 1 lžíce

Nakrájenou cibuli krátce osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou šunku a promícháme s čočkou,  na nudličky nakrájeným celerem, okurkami a jablky. Nakonec ochutíme pepřem, cukrem, citrónovou šťávou  a podáváme posypané tymiánem.

Fazolový salát se zeleninovým lečem 
Fazole, vařené 400 g
Cibule 100 g/ 1 ks
Olej 3 lžíce
Rajčata 3 ks
Papriky (nejlépe červená kapie, kvůli výraznější chuti) 2 ks
Česnek 2 stroužky
Pepř
Bazalka 2 lžíce
Čerstvý tvarohový sýr 100 g

Nakrájenou cibuli a česnek  krátce osmažíme na polovině oleje, přidáme nakrájené papriky, rajčata, okořeníme a krátce dusíme.Nakonec promícháme s fazolemi a podáváme posypané čerstvým tvarohovým sýrem nakrájeným na kostičky, který jsme krátce naložili do oleje a nasekané čerstvé bazalky.

Kuřecí (krůtí) stehna s jogurtovou omáčkou
Kuřecí stehna ( nebo krůtí) 600 g
Cibule 100 g
Olej 100 g
Rajčata 4 ks
Červená kapie 1 ks
Mandle 100 g
Pepř, paprika
Jogurt 200 g
Vývar 150 ml
Petrželová nať 1 lžíce

Kuřecí stehna opepříme, posypeme paprikou, zakapeme olejem a necháme v chladu den odležet. Na zbylém tuku je prudce opečeme, podlijeme vývarem, přidáme nakrájenou cibuli,rajčata a dusíme doměkka. Omáčku zahustíme bílým jogurtem, přidáme na drobné kousky nakrájené kapie a pokrájené mandle.Podle potřeby omáčku dochutíme cukrem. Podáváme s kuskusem posypané petrželovou natí.

Zelné závitky plněné mletým masem a kroupami
Zelí 350 g
Tuk 80 g
Cibule 50 g
Mleté maso (krůtí, nebo jiné i směs) 350 g
Pepř, mletý kmín,
Vejce 1 ks
Česnek 1 stroužek
Kroupy , vařené (rýže natural) 120 g
Libeček

Zelné listy spaříme a zabalíme do nich náplň připravenou z mletého masa, cibule, koření, vajíčka, vařených krup, bylinek a česneku.Závitky naskládáme do pekáčku vytřeného olejem, podlijeme vařící vodou a dusíme v troubě. Podáváme s bramborovou kaší, celerovou ( 1/3 brambor nahrazena celerem) přelitou výpekem ze závitků.