Nadměrným přísunem soli se rozumí více jak 5 gramů soli za den.
Smrtelná dávka chloridu sodného se u člověka pohybuje mezi 150 až 280 gramů. Takovéto množství soli nezvratně změní osmotickou rovnováhu tak, že z buněk unikne příliš mnoho vody. Při dlouhodobém zvýšeném příjmu soli se zvýší krevní tlaku, srdce je přetížené a dochází k jeho poškození. Sůl zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu. Tím dochází k nadměrnému zatížení ledvin. Ledviny jsou poškozovány zvýšeným tlakem a trvalým zvýšením vylučování natria. Některé bolesti hlavy mají souvislost s přemírou soli, což patrně souvisí se zvýšeným krevním tlakem.
Nejzávažnějším důsledkem nadměrného příjmu sodíku je vznik hypertenze – neboli vysokého krevního tlaku.
Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána. U populací s denním přívodem soli do 3 gramů, je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem (u některých afrických kmenů, které žijí původním způsobem života a nejsou vystaveny solné zátěži, se hypertenze nevyskytuje). Naproti tomu u populací s přívodem soli nad 6 gramů, je vzestup tlaku závislý na přívodu soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení soli o 3 gramy denně ke snížení systolického tlaku o 5 až 7 torrů a mozkových příhod o 13 %. Doporučená spotřeba soli dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je u rizikových pacientů (diabetici, hypertonici) jen 3 gramy soli za den oproti 5 gramům u zdravé populace.
Vztah mezi výší příjmu sodíku a krevním tlakem je ovlivněn i geneticky, neboť v populaci existuje jisté procento lidí „rezistentních“ vůči jakémukoli množství přijímané soli a hypertenzi ani při vysokém příjmu soli nedostanou. A určitá skupina hypertoniků nereaguje na snížení přívodu soli snížením krevního tlaku. Proto je třeba k hypertonikům přistupovat individuálně.
Existují však i další nemocnění, jejíž vznik může mít příčinu v nadměrné konzumaci soli:
hypertenze
srdečně cévní onemocnění (infarkt, mrtvice)
osteoporóza
otoky
rakovina žaludku
ledvinové kameny
astma
obezita
Reálná spotřeba soli v ČR je alarmující. Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Na den tak v průměru připadá 16,5 gramů. To je třikrát víc, než je doporučená dávka.
Denní doporučená dávka soli je 5 gramů.
Při tom 4 gramy jsou ukryté v potravinách, takže na dosolení a do pokrmů nám zbývá pouze 1 gram.
- dospělý člověk v ČR má příjem soli 3x vyšší (8 až17g/den) než doporučený
- u dětí (předškoláků a školáků) byl zjištěn příjem 3 až 4x vyšší
- 80% dětí ve věku 7 až 12 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 80%
- 95% dětí ve věku 12 až 18 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 190%
- 100% dětí ve věku 18 až 36 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 320%
Doporučené množství soli pro děti
Věk | Denní dávka soli v g / den |
0 – 6 měsíců | < 1 |
7 – 12 měsíců | 1 |
1 – 3 roky | 2 |
4 – 6 let | 3 |
7 – 10 let | 4 |
11 – 14 let | 5 |