Výzva Hlavního hygienika ČR
Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?
-
Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):
-
posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
-
zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
-
jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
-
omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
-
čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
-
nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
-
kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
-
informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.
-
-
Restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:
-
omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
-
vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
-
omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
-
nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
-
prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
-
nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.
-
-
Výrobci potravin:
-
zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
-
formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.
-
-
Rodiny s dětmi:
-
věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
-
vařte se svými dětmi;
-
vařte z čerstvých surovin;
-
omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.
-
-
Každý z nás:
-
naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
-
mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
-
nekupujme pečivo posypané solí;
-
v restauraci žádejme méně slaná jídla.
-
K výzvě se připojte zde:
[huge_it_forms id=”1″]
Za rok budeme mít opět možnost zhodnotit, co všechno se nám v této oblasti povedlo, a naplánovat další cíle.
Těším se na spolupráci!
MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
Hlavní hygienik ČR
Více informací najdete na www.mzcr.cz a www.szu.cz.